Доналд Туск преизбран за председател на Европейския съвет, Полша гласува против

Share This:


Кандидатът на Европейската народна партия Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет за втори 30-месечен мандат до края на ноември 2019-а година, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БНР. Според френски дипломатически източник Туск е получил подкрепата на 27 страни членки.
Полша беше единствената страна, която гласува против преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейски съвет. Това написа в социалната мрежа Туитър чешкият министър-председател Бохуслав Соботка.
След преизбирането си Доналд Туск написа в Туитър: Благодарен съм за доверието и позитивната оценка на Европейския съвет. Ще се постарая да направя Европейския съюз по-добър.
Консервативното правителство на Полша категорично се противопоставяше на преизбирането на Туск. Защото, както твърди лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински, отдавнашният му политически противник си позволява в качеството си на служител на Евросъюза да се меси във вътрешните работи на Полша. Туск, бивш полски премиер-либерал, отрече обвиненията на консервативното правителство в родината си.
Решението на европейските лидери да преназначат Доналд Туск за председател на Европейския съвет повдига въпроси за единството на блока, заяви говорителят на управляващата в Полша партия “Право и справедливост. “Трябва да се запитаме дали Европейският съюз може да остане обединен, дали тази ситуация няма да доведе до това лидерите на отделните държави членки да нямат думата”, коментира той.
А външният министър на Полша Витолд Влашчиковски заяви, че съюзът е под берлински диктат. “Този токсичен съюз може да навреди на много страни”, заяви Вашчиковски. Качински обаче нарече “глупости” предположенията, че Полша може да напусне Европейския съюз.
Франс прес цитира дипломатически източници, според които Полша ще наложи вето върху заключенията на срещата на върха в Брюксел. Очаква се в тях да става дума за икономиката на съюза, миграцията, нестабилността на Западните Балкани и избора на Туск.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com