Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за борбата с климатичните промени


Тази публикация е прочетена 937 пъти!

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от историческото споразумение за борба с климатичните промени, сключено в Париж през 2015 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
“За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата”, заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом.
Той добави, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към “Съединените щати, техните бизнеси, работници, народ и данъкоплатци”.
Според него, в сегашния си вид споразумението обрича американците на по-ниски заплати и загуба на работни места.
Америка “спира още сега прилагането на необвързващото Парижко споразумение” и “драконовските финансови” и икономически тежести, наложени й от него, каза Тръмп.
“Споразумението не е толкова за климата, колкото за това други страни да получат финансови преимущества пред САЩ, каза Тръмп и допълни, че това няма да се случи докато той е президент.
“Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж”, допълни Тръмп.
Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 година след конференция във френската столица. Сто деветдесет и пет участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 година над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com