Доклад на Центъра за изследване на демокрацията посочи в кои 7 страни корупцията е проблем №1


Тази публикация е прочетена 1310 пъти!

България

Корупцията в България е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители, пише в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.
Интересен факт е, че България е лидер по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и др.
Класацията е според данни на Transparency International и се основава на индекса за нивото на корупция в обществения сектор .
Класацията обхваща 168 държави от цял свят. България е на 69-о място и с най-високо възприятие за корупция в ЕС.

Хърватия

Преди 10 години медиите пишеха, за полицейщина, корупция и имитирана демокрация в Хърватия. От 2013 страната е най-новият член на ЕС и от тогава започнаха масови нтикорупционни кампании с арести и на политици.

Унгария

Корупцията в Унгария е широко разпространена от падането на комунизма насам. Според изследване, първата дума, която идва на ум на средностатистическия млад унгарец, е „корупция”.

Словакия

Скандалът „Горила”, разтърсил страната през 2011 година, разкри, че политици, бизнесмени и държавни служители редовно вземат подкупи при договори за обществени поръчки и приватизационни сделки.

Гърция

Политическата корупция е основен проблем. 90% от домакинствата са убедени, че политиците са корумпирани. Друг проблем е неплащането на данъци , което се описва като „национален спорт” на гръцките данъкоплатци.

Румъния

През последните години антикорупционната дирекция всява страх сред елита в страната. Тя е изправила повече от 1100 държавни служители на съд, включително и 12 министри. Само 9% от тях са оправдани.

Италия

Политическата корупция остава основен проблем, особено в южната част на страната. Политическите партии са смятани за най-корумпираната институция в Италия, следвани от парламента и държавните служители.

Държавата с най-малко корупция в ЕС е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Най-корумпираните в Европа (но извън ЕС) са Украйна, Русия, Беларус, Молдова и Албания. В света – Сомалия, Сев. Корея и Афганистан.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com