Доклад на Европол: Ислямска държава може да организира мащабни атаки в Европа

Share This:


Много е вероятно “Ислямска държава” и други екстремисти да организират нови и големи операции в Европа след атаките в Париж миналата година. Това съобщи полицейската агенция на ЕС, цитирана от Ройтерс, съобщава БНР.
В доклада на Европол се казва: Имаме всички основания да очакваме, че “Ислямска държава” или вдъхновени от ИД терористи, както и други религиозно вдъхновени терористични групи, отново ще предприемат терористична атака някъде в Европа, по-специално във Франция, с намерението да причинят масови жертви сред цивилното население. Това е в допълнение на заплахата от самотни нападатели, която не е намаляла”.
Европейската полицейска служба откри официално в Холандия специализирано звено за борба с тероризма. Антитерористичният център на Европол беше представен от неговия директор Роб Уейнрайт в рамките на срещата на вътрешните министри от ЕС в Амстердам. Центърът ще събира и споделя разузнавателна информация между 28-те държави в Съюза за заподозрени терористи, като вече над 30 експерти работят по случая с атентатите в Париж от миналата годна, уточни Уейнарт:
Хората работят непрекъснато по огромния масив разузнавателни данни, които пристигат за отговорните извършители на ужасните атаки в Париж. Центърът ще се занимава по-специално с наблюдение на пропагандата в интернет, финансовите потоци и трафика на оръжия за терористите и ще дава оперативна помощ на разследващите национални власти в много държави, където има заподозрени чуждестранни бойци.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com