Днес в Тутракан стартира традиционния родолюбив поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“

Share This:


Традиционният поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“ започва днес от Тутракан, съобщиха от Културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”, основен организатор на инициативата. Оттам припомниха, че походът е под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.
Това е 31-то му поредно издание, уточниха още от “Родно Лудогорие”. Походът се подготвя с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово, както и Министерството на образованието и науката.
Родолюбивата инциатива ще започне с шествие в Тутракан и поднасяне на венци пред паметниците на Левски, Панайот Хитов, Суворов и ген. Киселов. Програмата по откриването предвижда още преглед на маршовата и патриотичната песен. По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево.
Походниците, на които предстои да изминат пътя на хайдутите от Тутракан до Попово, ще слязат от лодките си днес преди обед край село Пожарево. С ритуалната целувка на родна земя ще започне възстановката на събитията, разиграли се у нас през май и юни 1876 година. След тържествената церемония за началото, участниците ще тръгнат на 5-дневен поход към лобното място на войводата на Керчан баир край поповското село Светлен.
По пътя си четата ще премине през Исперих, Разград и Попово, където ще бъде посрещната от сподвижниците на родолюбивата организация.
Таньо Стоянов е роден през 1846 г.в град Сливен. Учи в родния си град и след това става джелепин (търговец на добитък). Привлечен към революционното движение от Васил Левски. Един от основателите на Сливенския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация (1871). Васил Левски го определя за Апостол в Ескиджумайско, Османпазарско, Котленско и Хаджиоглупазарджишко и го снабдява с пълномощно от 15 ноември 1872 г.
На 17 май, 1876 година, 6 часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево.
Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата гибел четата е разбита.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com