Десет птици от вида червен ангъч бяха пуснати в язовира край силистренското село Нова Попина

Share This:


Десет млади птици от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea), размножени изкуствено, са пуснати в язовира на силистренското село Нова Попина, община Ситово, в присъствието на експерти по биологично разнообразие от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщиха оттам.
Птиците са се излюпили в Биологичната експериментална база „Калимок“ на Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН в с. Нова Черна, община Тутракан. Дейността е част от дългогодишна програма за реинтродукция на защитения вид, изпълнявана от института. През тази година две възрастни двойки червен ангъч са излюпили 11 малки.
Червеният ангъч e гнездящо-прелетен вид и по изключение зимува у нас. В миналото е имал по-широко разпространение, но сега е изчезнал като гнездяща птица. Среща се главно в малки водоеми във вътрешността на Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като застрашен. Ежегодно се размножават изкуствено и се освобождават в природата около 20 броя птици, излюпени в полевата база „Калимок“ на ИБЕИ – БАН.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com