Две корабчета, задвижани със слънчева енергия, вече пътуват от Силистра до румънското пристанище Кичу, Кълъраш

Share This:


Жители и гости на Силистра и на отсрещния румънски град Кълъраш вече разполагат с нов вид речен транспорт между двата бряга. Две малки корабчета, задвижвани със слънчева енергия, ще превозват пътници между двата бряга на реката. Плавателните съдове са проектирани и произведени по съвместен българо-румънски проект за използване на възобновяеми енергийни източници в транспортни системи.
Двата природосъобразни плавателни съда осъществиха първия си пробен курс между двата бряга на реката. Българското корабче е от вида тримаран. То може да превозва 7 пътници и стига до отсрещния бряг за 15 минути. Идеята е двете корабчета да плават всяка събота по едно и също време и по един и същ маршрут – между Силистра и румънското пристанище Кичу. На този етап транспортът ще е безплатен, обясни координаторът на проекта от община Силистра Валери Георгиев.
“От другата събота вече започва редовно да си работи. Графикът е следният. нашето корабче тръгва в 10.00 часа, а тяхното трябва да бъде до 9.30-10.00 часа тук веднъж и след обяд прибиране от 16.00 часа.Ще е безплатно пътуване през цялото лято, до есента”, коментира Георгиев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com