Да спасим чинарите на Силистра!

Share This:


Проект за рехабилитация на една от централните улици в Силистра предвижда изсичането на над 80 чинара, на възраст между 50 и 60 години.
Хората в Силистра обаче не са съгласни и вече има организирана подписка и петиция “Да спасим чинарите на Силистра” в защита на дърветата, група във Фейсбук, за което “Уеб Силистра” писа пръв. Освен това дърветата осъмнаха с мартеници и надписи – „Спаси ме”. За броени дни подписката в защита на чинарите е събрала подкрепата на вече над 4000 души.
Аргументите на общината за изсичане на дърветата са, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда. Прави ги неустойчиви при силен вятър. От общината уверяват, че в проекта е залегнало засаждането на над 3000 млади дървета и храсти. Проектът за основен ремонт на бул.„Симеон Велики” в Силистра е на стойност над 3 млн. лева и е част от инвестиционната програма на общината, съгласно интегрирания план за устойчиво градско развитие.
Хората обаче са категорични, че ако се наложи, ще излязат на протест и ще направят жива верига, но няма да позволят старите дървета да бъдат премахнати.
„Дърветата са всъщност млади – посадени през 60-те години на ХХ в. – 60-70 годишни са, а знаем че този вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото от което се нуждаят е: разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват от силен снеговалеж през зимата”, заявяват в мотивите си силистренци.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com