Губим ли пари при прехвърлянето им за втора пенсия в държавния фонд?

Share This:


От 40 до 700 лева за една година са загубили българите, които са прехвърлили средствата си за втора пенсия от частен пенсионен фонд в държавния Сребърен фонд.
Тези ориентировъчни изчисления направиха от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за 2016 г., която е първата година от влизането на правото на избор в кой фонд да отиват парите от втория стълб.
От дружествата не разполагат с официална информация за броя на тези хора, но според цитираните от тях данни това са около 10 000 души.
За всеки 1000 лева, прехвърлени от частен фонд към Сребърния фонд, човек губи 40 лева през 2016-а, показват изчисленията на пенсионните дружества. Ако партидата достига 18 000 лева, загубата се равнява на 702 лева.
Това са безвъзвратно загубени пари, коментира Даниела Петкова от ръководството на “Доверие”. И маркира старта на обратния процес.
“Почти във всички дружества хора, които преди година и повече, прехвърлиха своите средства в ползва на държавата в Сребърния фонд, започнаха да се появяват и първите лица, които прехвърлят обратно натрупаните си средства от Сребърния фонд отново в универсалните пенсионни фондове”, обясни Петкова.
Все още няма информация колко хора, които са прехвърлили парите си от частен професионален фонд в НОИ, с обещание да получават по-висока ранна пенсия, са спечелили от тази стъпка, която е еднократна. От дружествата са убедени, че тези лица трябва да знаят предварително, дали ще имат полза от такова движение.
“Тогава, когато един човек има полза, няма пречка – нека той да прехвърли своите средства. НОИ да се възползва от възможността, която му дава закона. Друг въпрос е, че той вече няма право да се върне”, коментира и София Христова от ръководството на “Алианц”.
През миналата година частните фондове са изплатили на държавата 124 млн. лева под формата на прехвърлени средства от партиди, а печалбата им от управлението на активите е в размер на 61 млн. лева, по предварителни данни. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com