Готвят ново увеличение на тока от 1 юли, тази година

Share This:


Тази публикация е прочетена 1102 пъти!

С до 2% да поскъпне тока за бита от 1 юли. Това е записано в доклада на експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ по ценовите заявленията на енергийните компании за новия регулаторен период от юли, оповестен от Дарик. Леко увеличение е предвидено и в цените на топлата вода, като за клиентите на някои топлофикации има и слабо понижение. Окончателното решение дали ще има промяна в цените и дали ще бъде в тези размери, КЕВР ще вземе в края на юни, а новите цени ще влязат в сила от началото на новия регулаторен период, който започва на 1 юли.
Предлаганото в доклада на експертите на КЕВР поскъпване на електрическата енергия от 1 юли за битовите потребители е средно 1.38% за страната. Най-високо е увеличението на цената на услугата за клиентите на ЧЕЗ – 1.99%. За тези на ЕВН поскъпването е с 1.5%, а за абонатите на ЕНЕРГО-ПРО повишението в цената е 0.22%. Намаление с 4.5% е заложено за клиентите на „ЕСП Златни пясъци“.
Изменения са заложени и в цените на топлата вода за новия регулаторен период. Според разчетите на експертите на регулатора услугата трябва да поскъпне с 0.4% в Пловдив и Враца, с 0.6% в Плевен и Бургас и 0.7% във Варна.
Най-много ще се повиши цената за клиентите на топлофикацията в Разград, където увеличението е с 0.8%. Поевтиняване на услугата с 0.8% е заложено за топлото в София и Велико Търново.
Във вторник, 6 юни, Комисията ще проведе открити заседания по докладите на работните групи относно постъпилите заявления за цени. След това регулаторът ще проведе и обществени обсъждания по проектите за решения за цени.
Окончателното решение на КЕВР за цените на тока и топлата вода от 1 юли 2017 г. през новия едногодишен регулаторен период КЕВР ще вземе на закрито заседание в края на юни.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com