Голяма задушница е

Share This:


Днес е първата Голяма Задушница за годината – Месопустна (Месни заговезни). В съботния ден срещу Неделя Месопустна – Месни заговезни, всички българи извършват помен в чест на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост.

За помена се приготвя варено жито, българската традиция включва хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя – Сирни заговезни. Във всички храмове на Българската православна църква и гробищните паркове се отслужват помени за покойниците. На днешния ден се яде месо, откъдето идва името на празника, след което то е забранено. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com