Глобите за превишена скорост скачат двойно, вземат книжките на джигити, организирали незаконни гонки

Share This:


Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.
Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.
Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка – 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.
Двойно по-високи да бъдат глобите за движение с превишена скорост. Такива промени одобриха депутатите от парламентарната транспортна комисия. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.
Промени бяха приети и по отношение на санкциите за шофиране с алкохол в кръвта, обясни шефът на “Пътна полиция” Бойко Рановски: “В момента имаме санкция над 0,5 до 1,2 промила. И санкцията варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. Сега ги разделяме на две категории – от 0,5 до 0,8 промила се предвижда лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително – лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв. твърдо”.
Твърдите глоби ще сложат край на парадоксите, при които за малко количество алкохол в кръвта се налагат високи глоби и обратното. Депутатите гласуваха и ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение, с което на практика забраниха провеждането на гонки. Определени са и санкции – глоба и отнемане на свидетелството за управление за определен срок:
“Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение – без книжка за 3 години и глоба 5000 лв.”.
Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното на магистрали и скоростни пътища, каза депутатът Иван Вълков:
“Този, който наруши разпоредбите и кара в насрещното, ще бъде наказван с 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба”.
С 50 лева пък ще се наказва водач, който превозва пътници без колан или каска. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com