Георги Кирилов, БСП: Бюджет 2019 не решава социалните проблеми на силистренци и не дава възможност за нови инвестиции

Share This:


Бюджет 2019 не решава социалните проблеми на силистренци и не дава възможност за нови инвестиции в общината. Това каза за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ Георги Кирилов, председател на Общинския и Областния съвет на БСП в Силистра, като уточни, че финансовата рамка за настоящата година е 37 млн. лева, което е с 2 млн. лв. по-малко спрямо Бюджет 2018 

Заложеният ръст в таксите и услугите в Силистра намира различни проявления, обясни той и даде за пример нарастващите такси за детски градини с над 15%. Това противоречи на вижданията на БСП за стимулиране на младите семейства в условия на демографска криза, уточни Георги Кирилов. „Бюджет 2019 не стимулира и ред други сфери на обществения живот, като сред най-важните от тях е образованието. Бизнесът също не намира подкрепа в предложената едногодишна финансова рамка, а напротив – наличният вече проблем с инвестициите в Силистра само ще се задълбочи след като собствените приходи на общината са под 30% от бюджета ѝ“, обясни Кирилов.

Пред Общинския и Областен съвет стоят редица други належащи проблеми, които въпросният бюджет не може да реши – почистването, озеленяването в междублоковите пространства и инфраструктурата както в областния град, така и в малките населени места, разказа още той. „Исканията ни на предстоящата сесия ще включват повече средства в капиталовите разходи на общината, подкрепени от държавата на 80%, които наброяват едва 900 хиляди лева. Силистра има нужда също от подобряване на детските площадки и кътове за отдих. Предвидените средства няма как да отговорят на всички изброени нужди и проблеми – предвидени са едва 400 хиляди лева за ремонти, което е под санитарния минимум“, коментира Георги Кирилов.

Той прогнозира, че предложенията на общинските съветници от БСП за Бюджет 2019 няма да бъдат подкрепени от мнозинството, което обикновено не желае да участва в подобни дебати. Сесията за разглеждане и приемане на бюджета ще се проведе на 31 януари, уточни той.

Росица АНГЕЛОВА, радио “Фокус”

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com