Ген. Румен Радев е новият президент на България, премиерът Борисов подаде оставка

Share This:


Номинираният от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев е новият президент на България. Вицепрезидент ще е Илияна Йотова.
Генерал Румен Радев печели убедително предизборната надпревара с близо 60% от гласовете на българските граждани. Той събира подкрепата на близо 2 милиона гласоподаватели, докато за издигнатият от ГЕРБ кандидат за президент и председател на Народното събрание Цецка Цачева са гласували близо 1 200 000 души.
С победата на настоящите президентски избори на практика БСП спира 11-те поредни триумфа на ГЕРБ на парламентарни, общински и евродепутатски вотове.
Премиерът на България Бойко Борисов спази обещанието си и обяви, че подава оставка, след като кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите. Министър-председателят беше категоричен, че изборите за държавен глава ще са вот на доверие към правителството, което той оглавява.
“В първия работен ден на парламента ще депозираме оставка”, обяви Борисов на специална пресконференция в централата на ГЕРБ.
“Управляващата коалиция няма мнозинство, не само не могат да се правят реформи, дори бюджетът не може да се приеме. При това положение само Реформаторския блок и ГЕРБ нямат мнозинство. Новото мнозинство явно се показа на тези избори”, заяви Борисов. “За тези две години не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис, не се харесвахме с АБВ, с РБ с ПФ, но направихме компромис. Сега друг да поеме отговорност. Ние сега сме в опозиция по волята на народа”, категоричен е министър-председателят.
Бойко Борисов изрази мнение, че е дошло време за свикване на Велико Народно събрание.

***

Визитка на новия президент на България ген. Румен Радев
Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Висшето военновъздушно училище “Г. Бенковски” в Долна Митрополия, Военната академия “Г. Раковски” и Военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ. Минал е през всички нива във военната авиация до командир на ВВС, но подаде оставка заради несъгласие с политиката на кабинета “Борисов 2” към военната авиация. Кандидатурата му за президент беше издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com