В Художествената галерия в Силистра откриха изложба “120 години Национална художествена академия – специалност “Скулптура” с произведения на прочути български творци

Share This:


Силистренската Художествена галерия е домакин на изложбата “120 години Национална художествена академия – специалност “Скулптура”, която бе открита снощи. Експозицията представя история на специалността, снимков материал от основаването, скулптури на класици, както и произведения на преподаватели в Националната художествена академия, от Иван Лазаров, Любомир Далчев, Иван Праматаров, Божидар Козаров и много други автори.
Силистра е четвъртият град в страната, след Плевен, Велико Търново и Добрич, където гостува представителната изложба от скулптурни творби на най-добрите бивши и настоящи преподаватели и студенти от катедрата по скулптура на Националната художествена галерия, заяви ръководителят на катедрата доц. Цветослав Христов.
„Идеята ни е да популяризираме българската скулптура, защото в последните години тя започна да се ползва като нарицателно. Всеки я използва като дъвка – дъвче и прави балони с нея, които се пукат и цапат носовете и бузите, но нищо повече. Истината е, че тя има много дълбоки корени и традиции, стъпила е на много здрави принципи и основи. Основателите на специалността в Академията са възпитаници на европейски майстори. Нека им дадем почит и уважение“, заяви доц. Цветослав Христов.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com