В Силистренско обход на ловци завърши без открити трупове на диви прасета

Share This:


Край сухоземната граница с Румъния в Силистренско няма намерено умряло диво прасе в т.нар. инфектирана зона от 20 км, в която влизат населени места от общини от областите Силистра – Силистра, Кайнарджа, Алфатар, и Добрич – Крушари, Тервел, след направения на 27 октомври обход с участието на представители на 7 ловни дружинки и на горски стопанства, стаkа ясно от постъпила в Координационен щаб за претърсване към Областна комисия по епизотии в Силистра информация. 

Координационният щаб бе създаден миналата седмица по време на заседание на Комисията с участието на членовете на Кризисния щаб в областта. В деня на акцията е имало дежурен лекар в ОДБАБХ Силистра, за да посети при нужда района в случай, че обходът открие труп или болно прасе, а в тези ситуации се налага вземане на проба и провеждане на дезинфекция.

На 18 октомври край оградата до граничната бразда откъм българска страна бе намерено умряло диво прасе, пет дни след което стана ясно, че пробата за АЧС е положителна.

На 24 октомври приблизително в същия район е открито в неадекватно състояние друго диво прасе, чиято проба отново е положителна. В ход eактуализиране на списъците с отглеждани свине в т.нар. задни дворове, в резултат на изпълнение също на решение от извънредното заседание на Областна комисия по епизотиии. Освен “инфектирана зона” е създадена и “буферна зона”, определена също на 20 км, включваща общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово и Тервел.

Заседанието бе проведено в Областна администрация Силистра на 24 октомври 2018 г. и информация за него има в интернет на сайтаwww.silistra.government.bg.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com