В Силистра представят за обсъждане проект за паметник на художника Бедиг Бедросян

Share This:


На 22.03.2018 година от 11 часа в Художествена галерия Силистра е представянето на проекта за паметник на големия български художник с арменски корени Бедиг Бедросян (1912-1989). Монументът е дело на майстора на скулптурата и почетен гражданин на Силистра Георги Чапкънов – Чапа. Идеята е паметникът да бъде поставен пред Художествената галерия в Силистра, тъй като Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си в града край Дунав.

Духовният водач на православните арменци в България Архимандрит Исахак Бохосян, проф. Ангел Станев, председателят на Дружество на СБХ Димитър Кулев, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител на Силистра Ивелин Статев, председателят на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, представители на местната власт и неправителствени организации, интелектуалци и общественици от Силистра са поканени да присъстват на събитието.

Инициативата за монумента е на сдружение “Арарат” Варна като част от платформата “Родова памет” в проекта “Земя между реката и морето” (във Фейсбук – http://bit.ly/2pmMslF) и на близкия родственик на Бедросян – Кеворк Крикорян. В рамките на повече от три години бяха реализирани поредица от изложби в цялата страна с картини на силистренския художник Бедросян.

През 2016 година в Софийската градска художествена галерия бе представен ретроспективният проект “Пристани”, в който са събрани не само платна на Бедросян, а и моменти от неговото стихотворно творчество. През октомври 2017 година “Пристани” гостува и стана част от експозицията на Националната галерия на Армения в Ереван. 

Бедиг Бедросян

Източник: jordansilistra.blogspot.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com