В Силистра откриваме Мемориална стена на славата

Share This:


Мемориална стена на славата с изписани 563 войници и oфицери ще бъде открита и осветена в 11 часа навръх 9 май 2018 г., изградена до паметника на Трийсет и първи силистренски полк-Железен в Силистра, съобщиха от общината, научаваме от БТА. 
С това тържествено, в чест на което за пръв път ще има издигнати на пилони знамената на ЕС, Република България и община Силистра, ще бъдат отбелязани Денят на победата и Денят на Европа, както още седемдесет и третата година от края на Втората световна война.
 
За изграждането на мемориала през 2005 г. бе изграден Инициативен комитет, а през 2012 година той заработи активно под председателството на тогавашния областен управител Николай Димов. Поканени за съдействие са представители на седемте общини в областта, от които 6 с решения на местните общински съвети са проявили финансово участие.
 
Привлечени са музеите в областта, Областният съюз на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Военно окръжие Силистра, НД “Традиция”, родолюбиви граждани. Само 6 от поканените с писма 133 общински съветници от общинските съвети в  област Силистра са дарили средства за мемориалната стена.
 
Подобна на нея в област Силистра има единствено в района на Мемориална гробница 1916 в село Шуменци, посветена на победата на България Добруджанския фронт в битката за Тутраканската крепост в края на Първата световна война. 
 
Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга близо 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3.5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерство на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към МК.
 
По предложение на членове на СБЖ и на неправителствена организация, позната с грижата си за чистотата в Силистра, община Силистра и Общинска фирма “Синева” почистват създадената преди повече от 30 години чешма пред паметника на проф. Георги Чапкънов-Чапа, който е част от областния регистър на военните паметници. Предстои да бъдат отпуснати средства и за възстановяване на повредените елементи по пушките  на паметника. 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com