В Силистра готвят проект за пълен ремонт на Художествената галерия с кулата и часовника

Share This:


Община Силистра е подготвила проект за над милион и половина лева за пълен ремонт на един от символите на града – Художествената галерия, съобщиха от крайдунавската администрация. Оттам поясниха, че в момента проектът чака одобрение.
Заедно със сградата ще бъде ремонтиран и близо 130-годишния часовник върху кулата на Художествената галерия, след което той отново и тържествено ще започне да отброява кръглите часове. Преди дни младежи от местния Ученически парламент заявиха желание да подготвят кампания за събиране на средства под формата на благотворителни концерти, дарителски акции, за да помогнат на силистренската община в ремонта на цялата сграда.
Идеята за ремонт на часовника не е нова, през годините на няколко пъти той е бил поправян, но сложният му механизъм изисква редовна поддръжка, която е свързана и с пари, които обаче липсват. Оказва се, че в скоро време този проблем може да намери своето решение. Предварителни сметки показват, че ще са необходими между 4 и 8 хиляди лева за неговия ремонт. Съществува и вариант ръчният механизъм да бъде заменен с електроника, с цел по-лесна поддръжка във времето, без да се нарушава външният вид на часовника.
Часовникът е монтиран в периода 1890-1891 година, когато е и построена и самата сграда на сегашната Художествена галерия, паметник на културата. Въпреки че е издържал земетресенията през 1977 и 1990 година вече е претърпял вече няколко ремонта.
Той е произведен от чешката фирма „Хайнц” – Прага, а циферблатите му показват четирите посоки на света. Историческите факти сочат, че часовникът е завършен през 1886 година, но е доставен в Силистра за вече построената сграда с кораб през 1890 година.
Часовникът е механичен и работи с верига и две противоположни тежести, всяка от които е 50 килограмова, а височината на механизма от машината до циферблата е 12 метра. Едно навиване на механизма е достатъчно часовника да работи три денонощия. Повече от столетие еднометровото махало прецизира времето с 10 килограмов диск. На всеки кръгъл час от този часовник силистренци разбират колко точно е часът, в зависимост от броя на ударите на специално монтираната камбана. Часовникът е издържал на земетресенията през 1977 и 1990 година.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com