В резервата “Сребърна” край Силистра дойдоха първите пеликани – „разузнавачи“

Share This:


Първите пеликани – „разузнавачи“ са наблюдавани през последните дни в резервата „Сребърна“ край Силистра, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Оттам уточняват, че в момемнта между 7 и 30 къдроглави пеликана си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност. Езерото все още е  покрито с 30-40 см лед,  река Дунав в участъка на резервата също е замръзнала. В момента пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на Дунав в търсене на храна.
Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период, поясняват специалистите от екоинспецията в Русе. Поради  метеорологичните условия тази година той ще започне вероятно в края на февруари – началото на март, прогнозират те. Това е нормалният цикъл на възпроизводство на птиците за разлика от предходни години, когато меките зими благоприятстваха за ранното начало на гнездене.
Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на “Сребърна” се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение.
Въведените ограничения  със заповед на министъра  на земеделието и храните за достъп на външни лица и извършването на любителски риболов се запазват. Мярката е превантивна и се налага във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца (грип) при домашни и диви птици в България, допълват още от русенската екоинспекция.

Picture 218-1


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com