В първия ден на новия Общински съвет в Силистра: БСП се разцепи, скандали разклатиха столетницата

Share This:


БСП в Силистра остана без самостоятелна група в местния общински съвет. това се случва за пръв път в цялата история на партията в Крайдунавска Добруджа. Причината – трима от общо 5-мата съветници, избрани с листата на социалистите на последния местен вот, ненадейно напуснаха групата и сформираха нова – с представителите на Социалдемократическата партия, повече известна като партията на Дертлиев.
В новата група “Социалисти и демократи” влязоха двама съветници, избрани с листата на Социалдемократическата партия – това са Ганчо Неделчев и Милен Пенчев, както и тримата, отцепили се от БСП – Надежда Бобчева, Боян Димов и Дияна Николова.
Боян Димов и Надежда Бобчева разказаха, че ръководството на БСП им оказало натиск да напуснат Общинския съвет в полза на Станислав Стойков, който беше кандидат на силистренската левица за кмет, но не успя да влезе в местния парламент, тъй като имаше еднакъв брой преференциални гласове с Надежда Бобчева и служебният жребий отреди на регионалната депутатска банка да седне тъкмо Бобчева. По думите на отцепниците, точно този натиск в полза на Стойков на практика провокирало разрива.
“Създадоха се вътрешно партийни интриги и това на нас не ни харесва, защото ние сме легитимно избрани общински съветници и никой, по никакъв начин, не може да ни натиска да си освобождаваме местата”, заяви Боян Димов, един от напусналите БСП.
“В този си вид БСП в общинския съвет има група и това е групата “Социалисти демократи”. Другите двама в момента са независими общински съветници, тъй като по силата на правилника не могат да сформират група”, допълни и Надежда Бобчева.
Според тях, наред с тов обачеа ги заставили да даряват на партията 80 на сто от възнагражденията си като съветници. “40% от нашите възнаграждения да отиват в някакво имагинерно СНЦ, което да помага на децата в Силистра, а другите 40 процента са за издръжка на партията и никой не ни е питал дали сме съгласни за това нещо, поставят ни пред свършен факт”, обобщи Димов.
Регионалнияат лидер на БСП-Силистра Георги Кирилов отрeче обвиненията. “Натиск върху никой не е имало. Ще анализирам всичко, което се случи. Ще свикам новото бюро, за да вземем някакво решение, след което на нашия друг форум – общинският съвет ще вземе решение какво да направи”, коментира той.
Припомняме, че социалдемократите обявиха по време на предизборната кампания, че подкрепят ГЕРБ и техния кандидат – д-р Юлиян Найденов, който спечели втори управленски мандат след балотаж с Александър Сабанов, номиниран от Местна коалиция “Гражданско единство”.
Любопитното в случая е как занапред ще гласуват тримата бивши бесепари – дали ще подкрепят вече ГЕРБ, тъй като политиката на новата им група общински съветници официално декларира помощ за гербаджиите, или не.
Още повече, че Надежда Бобчева, като общински съветник от БСП, бе един от яростните критици на кмета д-р Юлиян Найденов в предния му мандат…


Comments

comments

2 коментара за “В първия ден на новия Общински съвет в Силистра: БСП се разцепи, скандали разклатиха столетницата

  • 03.12.2015 в 01:51
    Permalink

    Като начало – благодаря на Юлиян Желев, че отново е “на линия” и да пожелая на новия сайт да е обективен, коректен и изчерпателен в информацията, която предоставя.
    По отношение на ОбС – нещата щяха да са смешни, ако не са тъжни – Ганчо Неделчев /екс ДПС/ и Милен Пенчев /екс ВМРО/ влизат от името на БСДП. Абсолютно кощунство по отношение паметта на д-р Петър Дертлиев. Но както се казва – парите не миришат. За екс комунистите /понастоящем БСП/ без коментар.

  • Pingback:БСП-Силистра изгони двамата отцепници – Web Silistra

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com