В Париж подписаха историческо споразумение за борба срещу климатичните промени

Share This:


Държавите участнички в световната конференция за климата в Париж одобриха универсалното споразумение за борба срещу климатичните промени, което беше приветствано като “историческо” от световни лидери и организации, съобщава БНР.
“Франция обедини света” – така приветства френският президент Франсоа Оланд историческото споразумение за борба с климатичните промени, прието от 195-те държави на световната конференция за климата в Бурже. Сигналът на френския външен министър Лоран Фабиюс, че текстът е одобрен, предизвика взрив от аплодисменти и развълнувани поздравления в залата. Споразумението беше постигнато след продължителни и тежки преговори.
Документът определя като цел ограничаването на глобалното затопляне под 2°C, по възможност 1,5°C. Развитите страни се ангажират да осигурят финансирането за мерките на развиващите се държави за ограничаване на вредните емисии и приспособяване към климатичните промени. Определена е годишна финансова база от 100 милиарда долара с перспективата да бъде увеличена до 2025 г.
Генералният секретар но ООН Бан Ки-мун определи споразумението като “колосален триумф за човечеството и планетата”. То беше приветствано и от президента на САЩ Барак Обама. Организацията “Грийнпийс” също изрази радостта си от постигнатото.
Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент също приветстваха споразумението за климатичните промени. Жан-Клод Юнкер заяви, че сделката е успех на Евросъюза и посочи: „отдавна сме глобален лидер в действията за климата и Парижкото споразумение отразява нашата амбиция в световен план.“
„Историческо“ е прилагателно, с което често се злоупотребява в политиката, отбелязва Мартин Шулц, но допълва, че постигнатото споразумение напълно го заслужава. Това е ясно послание, че иновациите, инвестициите и изследванията в чисти и устойчиви технологии, а не в замърсяващи дейности, ще бъде печелившата формула, казва още председателят на Европарламента.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com