В област Силистра новата учебна година започва в 45 училища и в 24 детски градини

Share This:


И.д. началник на РУО на МОН Силистра Марин Ботев проведе пред журналисти представяне на картината в област Силистра по отношение на учебните заведения – новата учебна 2018-2019 година започва на 17 септември, за откриването на която по места са поканени представители на различни институции. Сред поканените е и областният управител Ивелин Статев.
 
Засега е потвърдено, че омбудсманът на Република България Мая Манолова ще участва в ритуала в ОУ „Отец Паисий“ в град Силистра, представител на МОН се очаква в професионалната гимназия по селско стопанство в село Средище, община Кайнарджа, предвид проведен в нея мащабен ремонт, вкл. с изграждане за 100 дни на напълно нова сграда. Училището, в което се учат деца и от Добричка област, разполага с модерни кабинети с действащи макети.
Друг голям проект, извършен в силистренско училище, е в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Силистра. В ремонт влиза ПЗГ „Добруджа“, поради което учебният процес се премества в сградата на някогашното СОУ „Юрий Гагарин“ в Силистра. Ремонт ще върви и в ОУ „Христо Ботев“ в град Алфатар. Нова детска градина се строи в град Дулово, а предстои ремонт в детска градина в Тутракан.
 
В настоящата учебна година в 45-те училища ще има 34 паралелки, тъй като други три планирани не са запълнени. Очаква се по прогноза общият брой на учениците да бъде над 9 200, от които 804 са първокласници (най-много – 5 паралелки – в ОУ „Иван Вазов“ Силистра).
 
Нулева ще е учебната година в приема за задочна форма на обучение в професионалните гимназии, както и в обучението по религии. Не са изпълнени предварителните намерения и за две от общо три планирани дуални паралелки в професионалните гимназии.
 
С най-малко ученици, на или близо до т.нар. санитарен минимум, са основните училища в селата Калипетрово, Брадвари, Ситово, Цар Самуил, Сокол и др., както и в някои професионални гимназии в Силистра.
 
В село Варненци с 22 деца ще продължи да действа Социално-педагогически интернат – единствен по рода си в България, като в това учебно заведение ще има и паралелка – във втори клас, в която ще се учи само един ученик. В две села – в Проф. Иширково, община Силистра, и в Зафирово, община Главиница, ще има т.нар. Обединени училища, в които децата ще учат до 10 клас. 
 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com