В навечерието на 24 май. Легендарните учители на Силистра: Аврам Василев

Share This:


Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, събития и др., останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“, която се поддържа от Марин Минев-Джона.
В няколко поредици ще ви припомним за известни и уважавани учители, оставили трайна диря в образованието и просветата в Крайдунавска Добруджа. Поредицита е от от книгата на Иванка Христова.

***

Аврам Василев
Аврам Василев

С апостолски плам: Енциклопедичният Аврам Василев

Аврам Василев Аврамов е роден на 19 април 1930 година в Силистра. В живота си беше упорит – истински представител на зодия „Овен”. Завършва гимназия в Силистра, след това Институт за начални учители, Военно училище в София. Става действащ офицер от Българската народна армия със специалност земна артилерия. След това завършва Институт за прогимназиални учители със специалностите история, руски език и история.
Сменил е редица професии, от които най-много му допада учителската. Учителствал е в с. Йорданово, в ОУ „Отец Паисий” – Силистра, един от основателите е на училище „Кирил и Методий” в града ни. През живота си е разбрал, че „всичко започва с училището, а в училището всичко започва с учителя”. Затова толкова години с любов упражняваше тази професия. С интелигентното си одухотворено лице, леко посребрени коси и благородна осанка правеше силно впечетление на хората. Със своя тих и спокоен глас, със своята ласкава усмивка и отзивчивост успяваше да спечели детските сърца още от първия миг.
Уроците му протичаха интересно. Всички ученици, на които е преподавал , и техните родители говорят с любов за него, наричат го „ сияйна личност „. Колегите му се прекланят пред таланта му на учител. Аврам Василев бе еталон за истински учител. Ерудирана личност, изключително добър професионалист, с голямо въображение, даващ възможност на учениците да се опират на историческите факти по особен начин. Богата човешка душа, имаше у него много любов към децата. Беше роден, призван да бъде учител. Умееше да намери път към всяко дете, да го предразположи, да го моделира. Любов и професионализъм – това беше Аврам Василев.
Той е един от основоположниците на кабинетната система в училищата на града ни. Всеки негов урок беше осигурен с нагледни средства. Използваше диапозитиви, диаграми, музика и учениците го слушаха в захлас. Като класен ръководител бе ненадминат . Беше сформирал с децата експедиционен отряд и тръгнаха заедно по пътеките на Панайот Хитовата чета от Дунава до Сливенския балкан. Развиваше богата кръжочна дейност с учениците си. Създаде кръжок по краезнание, където децата изучават миналото и обичаите, а спомените на баби и дядовци се даваха в Българската академия на науките. Негови ученици учстваха в археологичните разкопки с работници от силистренския музей. За добрата работа музеят издаде на всички ученици карти за екскурзоводи.
Аврам Василев беше изключително взискателен към себе си. Той искаше да върви една крачка напред пред децата, а те да вървят до него. Опитът, който бе натрупал през годините, го бе научил, че „ това което си скрил, то е загубено, това, което си дал, то е твое”. Той винаги е бил общественик – профсъюзен деятел, член на окръжното ръководство на Съюза на учителите, хорист в хор „Седянка” и в учителския хор „Златна есен”.
Отличията му са много – тридесет и два медала за безупречен професионализъм, орден „Народна република България” – І степен и много други, но най-голямото отличие за него е званието „Заслужил учител”. В неговото семейство има приемственост – и синът , и дъщерята поемат пътя на баща си.
Толкова е хубаво, когато се докоснеш до такива истински човеци и учители като Аврам Василев. Имаш усещането, че в стаята, в която се намираш с него, се изпълва със светлина. Самият той беше светлина за хората.
За празника на град Силистра – Кръстовден – 14 септември 2014 година, на тържествена сесия на Общинския съвет, той бе избран посмъртно за „Почетен гражданин на Силистра”. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов връчи голямото звание на сина на Аврам Василев, Веселин Аврамов, който продължава просветното дело на баща си.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com