В Дулово стартира изграждането на модерен завод за каолин и кварцов пясък


Тази публикация е прочетена 2701 пъти!

Започва изграждането на съвременен завод за преработка на каолин и кварцов пясък в Дулово. Той ще е на мястото на бившия фуражен завод, който беше закупен от немска компания. Фирмата има концесионен договор за 35 години с държавата за добив на каолин в района на община Дулово. Днес започна разрушаването на старите постройки, като на тяхно място ще се построи новия завод.
Изпълнителният директор на “Каолин” Радомир Чолаков заяви, че обявената преди време инвестиция от 50 милиона лева, всъщност ще е почти 60 милиона. Над 520 ще са новите работни места, създадени след влизането в експлоатация на предприятието. От тях 120 ще са инженерни кадри и служители с висока квалификация в завода, а над 400 души ще са заети в транспортното обезпечаване на добиването на каолин, други съпътстващи дейности и логистика.
Средната работна заплата се очаква да е около 1500 лв. за работниците в завода, подчерта Чолаков. Той изрази голямата си благодарност към местната власт за ползотворното сътрудничество и неоценимата и навременна помощ от нейна страна при вземането на решения и даването на тласък в реализирането на намеренията на „Каолин“ в града.
Стартирането на строежа на завода на „Каолин“ в Дулово е най-голямата инвестиция в икономиката на Силистренска област през годините на прехода. „Каолин“ има концесионен договор за 35 години с държавата за добив на каолин в района на община Дулово. Заводът ще преработва кварц-каолинова суровина от находище за производство на първични продукти, влагани в химическата, керамичната, фаянсовата и стъкларската промишленост.
Смята се, че със завода ще бъдат привлечени и други инвестиции за съпътстващи производства на основата на минерала. Според специалистите, дуловският каолин е с много високи качества, а находището може да бъде разработвано поне 50-60 години.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com