Вяра Емилова: Кметът на Силистра да изпълни ангажимента си към театъра

Share This:


Тази публикация е прочетена 3825 пъти!

Вяра Емилова
Вяра Емилова

Автор: Вяра ЕМИЛОВА, зам. председател на Инициативен комитет за възстановяване на силистренския театър

Недопустимо е театърът в Силистра да спре с реализацията на драматичните си постановки, заради поет и неизпълнен финансов ангажимент от страна на кмета на община Силистра Юлиян Найденов. Готови сме да свикаме Инициативния комитет за възстановяване на Драматично-кукления театър–Силистра, за да потърсим отговорност от кмета на Община Силистра защо през изминалите 4 години не са превеждани никакви средства, въпреки обещанията театърът да се съфинансира ежегодно от общината в размер до 100 000 лв. на година.
След направена проверка в Министерството на културата ставна ясно, че силистренския театър е единственият държавен театър в страната, който не получава дофинансиране от общината. Всички драматично-куклени театри в България получават дофинансиране в размер от 50 до 100 хил. лева на година, с което могат да планират разходите си за подготовка на драматични и куклени постановки през годината. Това не се случва в Силистра!

Защо?

Припомняме, че в края на 2013 година по предложение на ИК за възстановяване на драматичния театър в Силистра и в присъствие на неговите учредители се проведе обща среща на д-р Петър Стоянович, министър на културата на Република България, Антон Кутев – народен представител и председател на Инициативния комитет, на председателя на общинския съвет Димитър Генов и на кмета на Силистра Юлиян Найденов, като едноличен представител на изпълнителната власт.
На срещата става ясно, че министерството на културата се ангажира да придвижи ПМС, с което да възстанови драматичната театрална трупа в Силистра, благодарение на субсидия за нейното съществуване. Кметът на Силистра обявява пред обществеността, че приема предложението на министъра и се ангажира да осигури необходимите средства за съфинансиране /100 000 лв./ за дейността на театъра, за да възстанови предишния си вид.
Въпреки това от 2014 г до днес средства не са превеждани, дори такива не са предвидени в приетия бюджет на община за 2018 година Силистра.
Преди 4 години възстановяването на театъра бе битка на всички силистренци и цялата общественост. Инициативен комитет от над 60 видни силистренци – общественици, дейци на културата и граждани, застанаха твърдо зад спасяването на Драматично-кукления театър.
Днес театърът отново е изправен пред предизвикателство – заради липса на средства и неизпълнени финансови ангажименти от страна на Общината и кмета, театърът ще преустанови работата по драматични постановки.
Други въпроси, които ще разгледа Инициативния комитет са лошото състояние на двете сгради – на драматичния и кукления театър в Силистра.

Няколко въпроса

– Опасна ли е за хората сградата на бившия Драматично-куклен театър в Силистра и редно ли е там да се играят постановки?
– Как и защо Общината не подпомага дейността на театъра в Силистра?
– Хаотичните гастроли на гостуващи театри подценяват ли зрителя и нарушават ли възможността за изяви на Драматично-кукления театър в Силистра?

***
Питане до кмета на община Силистра отправи и общинския съветник от БСП Георги Кирилов, в което се иска отговор на въпросите: “Като кмет на Община Силистра два мандата подпомагали ли сте дейността на Драматично-куклен театър в Силистра? Ако да, какво сте направили за подпомагане дейността на театъра? Ако не, какви са мотивите Ви за това да не подпомагате дейността на театъра?
В питането се казва още: „По информация от медиите става ясно, че Драматично-кукленият театър в Силистра през тази година временно спира работа за нови постановки за възрастни, като причината е недостиг на средства. Финансирането на театъра е основно от собствени приходи и от Министерството на културата. Въпреки поетите ангажименти през 2013 година от страната кмета и Общината за изплащане на годишна субсидия за театъра от местния бюджет в размер до 100 000 лева към момента не са превеждани никакви средства. Все още няма сключен договор с Общината за финансово подпомагане на театъра, въпреки че всяка година от министерството изпращат такъв. Силистренският театър е може би единствения държавен театър, който не получава дофинансиране от общината. Всички други драматично-куклени структури в страната получават средства в размер от 50 до 100 хил. лева. Въпреки това, политика на театъра е повече силистренци да могат да се докоснат до театралното изкуство и към настоящия момент цената на билетите не е увеличена, въпреки увеличените разходи за издръжка на театъра”.
Театърът в Силистра е с 140-годишната история в крайдунавския град, половината от които изпълнени с опит на успешни театрални трупи и с участието на плеяда големи актьори и театрални директори.
През 2017 г. театърът има поставени две нови драматични и три куклени пиеси. Играни са 366 представления пред 21 000 зрители. Собствените приходи възлизат на 74 000 лева, приходите от Министерството на Културата на 277 000 лева.
За сравнение през 2016 г. зрителите на силистренските театрали са били 25 000 зрители, посетили над 400 спектакли. От продадените билети собствените приходи на театъра през 2016 г. са били 86 000 лева.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com