Вяра Емилова: АПИ да направи проверка на качеството на магистралите

Share This:


Близо месец след като Елена Йончева и колегите и депутати от “БСП за България” внесоха в Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) искане качеството на българските магистрали да бъде проверено от независима европейска лаборатория, отговор все още няма. Това обяви Вяра Емилова от ИБ на БСП вчера. Социалистите са възмутени, че няма реакция от АПИ, нито е извършена проверка.

Искаме АПИ да поеме своята отговорност и да отговори на нашето питане, настоя Емилова. Тя припомни и организираната от Йончева петиция до ЕК и ОЛАФ, която също призовава за проверки на пътните ремонти. До момента подписката е подкрепена от 12 600 души, а популяризирането й в интернет продължава.

“Декларираме пълната си подкрепа към Елена Йончева и призоваваме всички български граждани, които искат да подкрепят петицията, да я намерят в интернет. Тя е с наименование: “Петиция за проверка на качеството на българските магистрали в европейска лаборатория”, допълни Емилова.

Късно вчера от АПИ отговориха, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за строителството на пътната инфраструктура. След въвеждането на обектите в експлоатация не бил предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътища. АПИ предлага на БСП да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенцията да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. Преди това обаче трябва да бъде уточнен видът изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com