Външно министерство изготви списък с 90 държави, опасни за пътуване

Share This:


90 държави са включени в списък на Министерството на външните работи, за които се изисква повишено внимание при пътуване. Препоръката да се пътува с повишено внимание важи за 50 държави. На следващото ниво – с по-висок риск, са 26, съобщи bTV.
Предупреждение за преустановяване на пътувания, освен при крайна необходимост, важи за 9 страни, а в червения сектор – като най-опасни държави, се нареждат три. Франция и Великобритания попадат в една група с Колумбия, но там са и Косово, и Македония. Съветът на дипломатите ни е да се осведомим подробно за актуалната обстановка.
Едно ниво по-опасно е в Турция. В тази категория – с повишен риск, са Судан и Нигерия. Там трябва да се избягват определени райони в съответните държави. Най-голяма е опасността в Йемен, Либия и Сирия. За тях важи предупреждението за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.
Случващото се през последните седмици променя нагласите ни за пътуване. Не са много обаче тези, които отказват предплатени екскурзии. Тероризмът определено спира хората, но не може да сложим всички под общ знаменател, казват някои от пътуващите. Това вероятно обяснява и реклами като тази: „Гърция – най-сигурното място в Европейския съюз”. С най-сериозен отлив на български туристи е Турция, въпреки че цените там са изключително ниски.
Лек спад в пътуванията има и към Германия, Франция и Лондон. Българските туроператори все още не знаят каква ще е съдбата на „Катар Еъруейс” след като 9 държави прекъснаха дипломатическите си отношения с богатото емирство. Вече купените билети не могат да се върнат.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com