Втори протест с блокада на ГКПП-Силистра заради тировете готвят на 14 ноември

Share This:


Жители на Силистра излизат на нов протест с блокада на ГКПП-Силистра срещу преминаването на тирове по улиците на дунавския град. Вторият протест е насрочен за 14 ноември, понеделник, 2016 година, от 17.00 часа до 19.00 часа пред ГКПП-Силистра, като и този път организатор е силистренската структура на ВМРО, уточни регионалния партиен координатор Веселин Георгиев. Той призова всички, които смятат да се включат в блокадата на ГКПП-Силистра, да дойдат в понеделник най-късно до 16.45 часа пред ГКПП-то и ако имат възможност – да си направят факли.
Георгиев отново подчерта, че протеста не носи белега на политиката, а само желанието да се помогне на бедстващите хора в засегнатите от денонощния тираджийски тормоз квартали. По тази причина организаторите на протеста изчакаха края на изборната кампания, предприемат отново конкретни действия.
Инициативният комитет и гражданите настояват държавата да се намеси и да спре преминаването на колони от тирове през град Силистра, с изключение на тези на тези, които носят каолин до завода в отсрещния румънски град Кълъраш. Проблемът многократно е поставян на вниманието на държавните и местни представители на властта, но до момента адекватни мерки не са предприети. До граничния пункт с Румъния няма друг достъп, освен през града. Целият трафик, който многократно се увеличава през лятото, преминава по градските улици и булеварди. От пролетта и особено през лятото на ден преминаваха по над 200 тира, 250 леки автомобили и над 1000 души.
Бедстващите жители в засегнатите квартали непрекъснато се оплакват от рева на тираджийските мотори, ужасния шум от преминаващите камиони, замърсения въздух, постоянните и денонощни скандали между шофьорите за ред и място на опашката. За капак – превърнатите в градски клозет зелени общински площи. Очевидци твърдят, че дори и в тези случаи не е имало полиция, за разлика от мирния протест на 11 октомври, когато беше пълно с униформени и полицейски кучета.
Исканията на жителите на бедстващите силистренски квартали е трафикът да бъде изведен извън града и да се намери алтернативно трасе до граничния пункт. Другият вариант за решаване на проблема е фериботният комплекс, построен с европейски средства, който от години не работи, отново да бъде пуснат в експлоатация. Има идеи и извън града да бъде построен друг граничен пункт или да бъде пуснат в експлоатация отдавна готовият край Кайнарджа. Не на последно място бе и идеята за прекатегоризиране на ГКПП в Силистра в туристически пункт – само за автомобили и автобуси.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com