Времето през юли: Температурите ще паднат до 12 градуса, няма да надхвърлят 40

Share This:


Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
По думите му през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.
През първото десетдневие от юли въздушната маса над страната ще е неустойчива. Въздушният пренос ще е от североизток. Слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни дни около 2-4 юли и 8-9 юли валежите ще бъдат значителни. Възможни са градушки.
Относително стабилизиране на атмосферата се очаква към 5-6 юли.
През второто десетдневие температурите ще бъдат относително по-ниски. Най-голяма вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 12, 17 и 20 юли.
През повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще бъде горещо. Около 23 юли и в края на месеца има вероятност за преминаване на атмосферни смущения, като на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и с усилване на вятъра.
Според климатичната справка на НИМХ-БАН през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в много райони са от 40 до 44 градуса.
През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това – валежите и вероятността за градушки. Характерни са засушаванията.
Астрономическата справка показва, че в началото на юли слънцето в София изгрява в 5.53 ч., и залязва в 21.08 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.17 ч., а залязва в 20.48 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com