Водата в Силистра поскъпва с 28% от 1 юли, тази година


Тази публикация е прочетена 10249 пъти!

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е разгледала на свое заседание предложение за поскъпване на водата в Силистра. Заложеното в бизнес плана увеличение за битовите потребители ще е 28 %.
От Комисията обясниха, че след откриване на пречиствателна станция на територията на ВиК-Силистра, за първи път за потребители на дружеството се въвежда цена за пречистване на отпадните води. За битовите клиенти и приравнените към тях потребители през 2017 г. единната комплексна цена за трите вида услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води, е предвидено да се увеличи с близо 28 % и да достигне 3,09 лв./куб.м. Новите цени за бита са значително под нивото на определената социална поносимост на цената на ВиК-услугите – 5,72 лв./куб. м. за 2017 г., уточняват от КЕВР.
Оттам уточняват още, че в съответствие с възможността за ускорена процедура, след откритите заседания са проведени обществени обсъждания по проектите на решения за одобряване на бизнес плана на ВиК-Силистра и за утвърждаване на нови цени. “В обсъжданията участваха представители на Националния браншови синдикат “Водоснабдител” – КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – КТ „Подкрепа“, БТПП, представители на община Силистра, Областна администрация-Силистра, Асоциация ВиК – Силистра. По общо мнение приемането на новите бизнес планове за новия регулаторен период дава възможност за устойчиво развитие на дружеството и за реализация на инвестиционните му програма за модернизиране на инфраструктурата на обслужваната територия”, допълват още от КЕВР.
В 14-дневен срок участниците в обсъжданията могат да внесат своите писмени предложения и по тях Комисията ще излезе с мотивирано становище. Окончателните решения за одобряване на бизнесплана и новите цени на услугите, предоставяни от „Водоснабдяване и канализация”-Силистра ще бъдат взети на закрити заседания на регулатора на 07.06.2017 г., посочва още Комисията.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com