Внимание! Телефонни измамници атакуват Силистра

Share This:


Не давайте пари и ценности на непознати под какъвто и да е предлог, предупреждават от полицията

Множество сигнали на граждани са постъпили в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Силистра за атаки на телефонни измамници, съобщават от вътрешното ведомство край Дунав. До момента в полицията няма данни за измамени, но опасността остава налице. Във всеки от случаите е приложена актуалната напоследък схема, свързана с искане на съдействие от името на полицейски служител за залавяне на телефонни измамници.

Как действат престъпниците?

Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначално с жертвата се свързва мъж, който се представя за полицейски служител. Обяснява, че в района действат телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея. Последва второ обаждане от съучастник, който прилага класическа схема за измама – например иска пари за лечение на болен, но го прави по толкова груб и очевиден начин, че жертвата да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой. Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващото от „полицейския служител”, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията. Напоследък е характерно, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път Областната дирекция на МВР в Силистра алармира:

– Не давайте пари и ценности на непознати под какъвто и да е предлог!
– Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
– Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
– Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами – обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. – Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com