Внесоха в деловодството на парламента промените в Закона за движението по пътищата. Какви са те?

Share This:


ГЕРБ внесе промените в Закона за движение по пътищата в деловодството на парламента, чиято цел е да се намалят жертвите на катастрофи, съобщава offnews.bg.
Промените предвиждат вече заявените от управляващите мерки – да се премахнат знаците пред камерите, да бъде променена наредбата за алкохол и наркотичните вещества, както и катаджиите да не са на мястото, където се заснема с мобилни камери. Контролните органи ще трябва да извършват контрола на пътя при безопасни условия на труд.
Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ поясни, че с настоящия закон много от актовете да падат в съда. В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите. В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда. Освен това се намалява превантивният ефект, а работата на полицаите често се свежда до “криене в храстите”.
С промените се предвижда още да има санкция за собствениците, предоставили автомобила си за управление на водачи без книжка или употребили алкохол и наркотици. Сега това също било проблем, тъй като последната статистика показва, че от началото на годината 1000 случая на хванати шофьори да карат в нетрезво състояние, само 10% са собственици на автомобилите. А това е предпоставка да не могат да им се наложат санкции. Промяната предвижда санкцията да е за собственици, предоставили автомобила си на водачи без валидна шофьорска книжка или употреба на алкохол и наркотици.
По думите на депутата от ГЕРБ Павел Христов е явна тенденцията, че всеки един решил да злоупотреби, няма задръжки да предостави колата си на човек без валидна книжка и човек употребил алкохол.
Не на последно място ще бъде актуализиран списъкът с наркотични вещества, тъй като това не е правено от 2001 година, а в него не присъстват много видове. А тенденцията сочи, че хванатите да карат под влияние на наркотици се увеличават постоянно.
Промяна е предвидена и по отношение на вземане на кръвната проба при хванати пияни и дрогирани шофьори – сега това могат да правят само лекарите. А това предразполага за отпадането на актовете в съда. Ще бъде сменено и веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, тъй като е забранено за използване от 15 години.
Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че премахването на знаците пред камерите им ще има ефект, като обясни, че в Европа това е отдавна забравена практика хората да се оглеждат за полицаи.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com