Вицепремиерът Ивайло Калфин подаде оставка, АБВ може да оттегли подкрепата за правителството

Share This:


Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителствената информационна служба.
Министър-председателят е разговарял с Ивайло Калфин, и двамата са изразили взаимната си благодарност за съвместната работа.
Малко по-рано днес заместник-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че в неделя партията ще гласува дали да излезе от властта и да изтегли всички свои кадри.
“Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт. Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси с изключителна важност, много чувствителни за българското общество. Нормално ли е да се приемат за две нощи? Ние категорично отхвърляме начина на правене на политика. Той е не просто неприемлив, той е вреден”, заяви Петков.

Това е четвъртата промяна в кабинета „Борисов 2″.

Проф. Тодор Танев депозира своята оставка като министър на образованието и науката в Министерския съвет на 1 февруари тази година, след като премиерът Бойко Борисов поиска това от него заради системно проявяващи се проблеми в сектора. Постът пое Меглена Кунева.
През декември 2015 година правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. Той аргументира решението си и с невъзможността политически да повлияе на промените, които би искал да се случат в съдебната власт в България. На стола на Христо Иванов седна Екатерина Захариева.
Преди това изненадващо на 4 март 2015 година вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка. Като мотив той посочи отказа на правната дирекция на Министерския съвет да обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.
Премиерът Борисов прие светкавично оставката. Борисов номинира за поста своя вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. В следващите два дни Борисов поиска и получи оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com