Взривяват недовършената болница край Силистра утре, 2 ноември, следобяд

Share This:


Болницата на края на града в Силистра изживява последните си часове, видно е от заповед на община Силистра. Утре специализирана фирма за разрушаване ще заличи сградата от картата на града.
По всяка вероятност взривяването на огроманата сграда, която така и си остана недовършена, ще стане на 2 ноември, сряда, следобяд. От 14,45 ч. до 16,15 ч. временно ще се затвори за движение улица „Петър Бояджиев” в участъка от разклона за гробищата до разклона за ресторант „Кантона”. Заповедта забранява паркирането на пътни превозни средства в участъка, за да не се възпрепятства преминаването на строителната техника. Заповедта е връчена на полицията, както и до заинтересованите институции за сведение и изпълнение.
Решение за събаряне на сградата, известна в Силистра като болницата на края на града, взе Общинският съвет на заседанието си през септември. Тогава местният парламент одобри докладната на кмета д-р Юлиян Найденов, според която сградата е станала опасна и трябва да бъде премахната. По този повод община Силистра бе възложила на различни независими експерти да извършат обследването й, което потвърди опасенията на общинското ръководство.
Строителството на бъдещата хипермодерна болница край Силистра, която трябваше да обслужва и някогашния Варшавски договор, започва в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Тя е била замислена по най-модерния за онова време начин – с няколко корпуса, просторни лекарски зали и хирургични отделения, в които е трябвало да има медицинска апаратура, последен писък на модата, с по двама или трима пациенти в стая. Върху покрива й пък са предвидени площадки за хеликоптери.
Близо петилетка след първата копкса кипи ударно строителство, изливат се хиляди тонове бетон, докато лека-полека започва да оформя някакъв окончателен вид, а градежът на болницата се наблюдава и контролира директно от София. Но някъде тук добрите намерения приключват трагично и неочаквано, защото за родината ни настъпват т. нар. демократични промени. Тодор Живков бе свален от власт, студентите по онова време спряха да учат и да държат изпити по история на БКП, а песента, в която се казваше, че 45 години стигат и времето е наше, се превърна в нещо като химн на промяната. Някъде по това време властите осъзнават, че пари за довършването на болницата просто няма и нейният строеж е замразен.
От онзи момент до ден-днешен недовършената болница край Силистра стоеше като тъжен паметник на т. нар. демократични промени в България. Утре – 2 ноември, сряда, болницата на края на град ще приключи своето мъчително съществуване.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com