Взривиха един от двата корпуса на недовършената болница край Силистра /Видео/

Share This:


Един от двата корпуса на недовършената болница в края на Силистра беше взривен днес. Контролиран мощен взрив около 15.00 часа прати в историята единия от двата корпуса на някогашния мегапроект за модерно болнично заведение, което, според първоначалния замисъл, е трябвало да обслужва и бившия Варшавски договор.
Според работници другият корпус ще бъде взривен след месеци, за да може през това време да се разчистят останките от взривената 12-етажна постройка.
Решение за събаряне на сградата, известна в Силистра като болницата на края на града, взе Общинският съвет на заседанието си през септември. Тогава местният парламент одобри докладната на кмета д-р Юлиян Найденов, според която сградата е станала опасна и трябва да бъде премахната. С времето сградата започва да се руши. Последните изследвания и анализи са доказали, че опасността от срутване е съвсем реална, поради необратими деформации и амортизация на структурните елементи на постройката.
Строителството на бъдещата хипермодерна болница край Силистра, която е трябвало да бъде една от най-модерните на Балканския полуостров, започва в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Тя е била замислена по най-модерния за онова време начин – с няколко корпуса, просторни лекарски зали и хирургични отделения. Върху покрива й пък са били предвидени площадки за хеликоптери.
Близо петилетка след първата копка кипи ударно строителство, изливат се хиляди тонове бетон, докато лека-полека започва да оформя някакъв окончателен вид, а градежът на болницата се наблюдава и контролира директно от София. Но след началото на демократичните промени в България общинската и държавна власт осъзнава, че пари за довършването на болницата просто няма и нейният строеж е замразен, за да се превърне за дълго време в паметник на мегаломанията и приют за бездомници и наркомани.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com