Великобритания излиза от Европейския съюз

Share This:


Така ще изглежда ЕС без Великобритания
Така ще изглежда ЕС без Великобритания

Великобритания излиза от Европейския съюз. Според окончателните резултати, “за” Брекзит са гласували 16 835 512 души, а за оставане в ЕС – 15 692 093.
Избирателната активност надмина 72 процента. 52 на сто са дали вота си “за” напускане на съюза, срещу 48 за оставане в него.
След дълго оспорвани резултати през цялата нощ, страната направи избор. Преди това данните варираха между двата лагера – “за” и “против”.
Експерти изчислиха, че за победа в референдума са необходими 16,8 милиона гласа. Въпросният праг вече е стигнат, посочи “Индипендънт”.

Изборът на британците обаче не означава незабавно излизане от ЕС.
Великобритания ще остане член на ЕС и ще започне процес за напускането на съюза.

Иначе – около 5 часа местно време, след като дадоха 90-процентов шанс за оставането на страната в ЕС, основните компании за залагания направиха кампанията за напускане фаворит.
“Дейли мейл” също следи и показва данните в реално време. След като малко преди 5 часа изданието изнесе резултати в полза на оставането в ЕС, към 5.30 данните вече клонят в другата посока.
В полза на Брекзит изнасят данни и други световни агенции. Европа понякога казва “Не” заявиха от AFP малко след 5.30 българско време:
Лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж пък заяви на стената си в „Туитър“, че се осмелява да мечтае за независима Великобритания. Малко по-рано и той беше скептик.

Иначе – Лондон гласува за оставане в ЕС.

Най-малко четири милиона души в британската столица са гласували на историческия референдум.Това е най-високата избирателна активност в британската столица от общите избори през 1950 г., когато до урните отидоха 80 % от избирателите, съобщава Агенция „Фокус“.
БТА изнесе данни за други региони. Според временните резултати Манчестър и Единбург са гласували за оставане на Великобритания в ЕС, докато Кентърбъри, Нотингам и Шефилд – за излизане от общността.
Голямо е разминаването в гласуването в отделните части на страната. Значителна е разликата в предпочитанията на шотландците и англичаните.
Като региони – Северна Ирландия и Лондон искат в съюза. Категорично “за оставане” са и шотландците. “Против” оставането в съюза пък са в големи части на Англия и части от Уелс.

Междувременно страхът от Брекзит срути борсата в Токио, съобщи БГНЕС.

Сесията на борсата в Хонконг започна със спад на котировките поради същата причина.
Иначе – заигравките по темата продължават. Световни издания публикуваха откъси от филма “Денят на независимостта”, като така направиха препратка към гласуването на Острова.
Страховете от Брекзит доведоха до рекорден срив на британската лира, която падна под 1,40 долара, след като първите резултати показаха превес на привържениците на излизането на страната от ЕС. подобно явление не е наблюдавано от 31 години.
Цената на барел петрол сорт “Брент” също падна с 5%, докато цената на унция злато рязко се покачи с 50 долара на фона на предварителните резултати от Великобритания.
Във връзка с историческото гласуване на Острова, световните европейски лидери свикват спешна среща по-късно днес, на която ще се коментират данните и евентуалното развитие след това.
Световни анализатори пък вече предричат оставки. Според една от хипотезите, евентуален Брекзит означава край на кариерата на британския премиер Дейвид Камерън.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com