Българското кино се завръща на червения килим в Кан

Share This:


Кинофестивалът в Кан обяви допълнителни заглавия на филми, които се включват към вече обявените от основната програма на 71-вото издание на най-престижното киносъбитие в света. В конкурсната програма са включени българската копродукция “Дивата круша” на носителя на “Златна палма” турски режисьор Нури Билге Джейлан (филмът е реализиран с финансовата подкрепа на българския Национален филмов център и в партньорство с “Ню Бояна филм студио София”), “Knife+Heart” с Ванеса Паради на френския режисьор Ян Гонзалес, чийто първи проект е участвал в програмата на “София мийтингс”, и вторият филм на казахския режисьор Сергей Дворцевой “Ayka” (участвал с дебюта си “Тулпан” на “София филм фест”).

Огромно любопитство предизвика завръщането в Кан на две култови фигури на киното – Ларс фон Триер и Тери Гилиъм. Датчанинът постигна примирие с фестивала след непремереното си изказване на пресконференцията по повод филма си “Антихрист” в Кан през 2011 г., където изрази известни симпатии към Хитлер. Фестивалът отстрани Фон Триер и го обяви за “персона нон грата”. Новият му филм “Къщата, която Джак построи” е с участието на Мат Дилън и Ума Търман.

“Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм ще закрие основната програма в Кан и бележи края на сага, продължила 17 години в опити за снимки и близо три десетилетия планове. В главните роли са Адам Драйвър, Джонатан Прайс, Стелан Скарсгард и Олга Куриленко. И двата филма са извън конкурсната програма. “Донбас” на украинския режисьор Сергей Лозница ще открие секцията “Особен поглед” на 9 май.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com