Български късометражен анимационен филм е сред фаворитите за “Оскар”

Share This:


Филм на българин е сред фаворитите за “Оскар” за късометражен анимационен филм. “Сляпата Вайша” на режисьора Теодор Ушев е сред 10-те селектирани филма, които ще се борят за номинация. Той е по разказ на писателя Георги Господинов.
Вайша не е като другите момичета – тя е родена с едно зелено и едно кафяво око. Лявото вижда само миналото, а дясното – само бъдещето.
Като ужасно проклятие разделеното виждане на Вайша не й позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен.
В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем в настоящето. В лентата той използва експерименталната технология виртуална реалност с помощта на стереоскопични очила.
Филмите в топ 10 се оценяват от Американската филмова академия на прожекции в Ню Йорк, Сан Франциско, Ел Ей и Лондон. Петте филма с най-високи оценки получават номинации за „Оскар”.
Според критиците тази година е една от най-свирепите и оспорваните в категорията късометражна анимация. Сред конкурентите на българина са филми на „Дисни” и „Пиксар”, както и на трима бивши режисьори от тези компании. Филмът на Теодор Ушев има всички шансове да грабне статуетката „Оскар” на 89-тите награди на Академията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com