Българите със собствено жилище намаляват

Share This:


Общо 82,9% от българите имат собствено жилище, а от чужденците в страната имот притежават близо 63%, съобщават от Евростат. От предишни статистически данни става ясно, че през 2014 г. българите със собствени жилищата са били 84%. В началото на прехода, според анализи на Световната банка, над 95% от българите са обитавали собствени имоти. Нашата страна в момента е на шесто място сред страните в ЕС по този показател. На първо място е Румъния с 96,1%, следвана от Словакия с 90,3%, Литва с 89,9% и Унгария с 88,2%.В дъното на тази класация са водещите европейски икономики като Германия, където собствениците на жилища са 52,5%, Австрия – 57,2%. Над тях е Дания с 63,3%, Великобритания с 64,8%, Франция с 65% и Холандия с 67%. 

Във всички държави членки делът на чужденците със собствено жилище е по-малък от този на притежаващите имот местни жители с изключение на Естония. Там чужденците със собствен имот са 85,4% при дял от 81% за местните. Обратната е ситуацията в Австрия, Гърция и Италия, където делът на местните жители със собствен дом надвишава поне три пъти дела на чужденците с имот, а в Словения – четири пъти.

Спадът на процента на живеещите в собствено жилище у нас се обяснява с факта, че все повече хора мигрират в големите градове, като за установяване те ипотекират жилищата си. Друга сред причините е, че хората, които са решили да закупят собствено жилище, го правят чрез ипотечен заем, което също не се отчита като тяхно до пълното му придобиване. 

Погледнато по този начин, може да се направи разделение между по-старите и по-новите членки на ЕС. Причините за него се коренят както в културните различия, така и в миграцията на хора през последните години. Логично е държавите, приемащи мигранти, да са с по-нисък дял на лицата, живеещи в собствени жилища. Дори от страните с отрицателна миграция. Общата тенденция за намаляване на хората, обитаващи собствени имоти, не се отнася за държави, като Люксенбург, където те са се увеличили с 4,4%, Франция с ръст от 3%, Полша, Чехия, Хърватия и Малта, където собствениците на жилища са нараснали с 2,2%, отчитат от Евростат.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com