Българин изобрети ново лечение на диабета

Share This:


Българинът Мартин Минчев, професор по биомедицинска електроника в университета в Калгари, Канада е създал нова технология за контрол на диабета.
Той я представи пред участниците асамблеята на Интернационалната медицинска асоциация “България”, която започна край Варна. На форума присъстват над 200 лекари и специалисти от различни области, 50 от които са българи, работещи в чужбина.
Устройството съдържа между 6 и 8 малки клетки, които по същество са сложни микроелектромеханични устройства. Новата технология позволява диабетикът да е под непрекъснат контрол на времеви интервали, програмирани от самия него или от лекар.
Целта е пациентите да не се бодат непрекъснато, а това да става автономно, без прякото им участие, като процедурата да не се усеща, каза Минчев.
На форума проф.Стефан Тошев, който работи в град Цук, Швейцария, представи нов тип технология за облекчение на страдащите от дискова херния. Той уточни, че процедурата спестява операция на пациента и го освобождава от болките.
Според Тошев това става чрез поставяне на малък катетър в гръбнака. Технологията позволява нервът да се освободи и натискът върху него да спре, което преустановява и болката.
Наложително е в България да се въведат стриктни изисквания за профилактични прегледи на хората, допълни онкологът проф.Орлин Савов, работещ в Нюрнберг, Германия. Той посочи, че у нас в 46 на сто от случаите на рак на простата при мъжете се открива в стадий, когато може да бъде излекуван, докато в Германия този процент е над 75. По думите му високата успеваемост се дължи на профилактиката на това заболяване.
Ако е нужно, пациентите трябва да бъдат принуждавани да ходят на прегледи поне веднъж годишно, посочи Савов. По думите му в страната, където работи, този процес е реализиран след сериозен натиск, включително икономически, от страна на здравните каси. /Източник – БТА/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com