Бузлуджа сред най-застрашените културни обекти в Европа

Share This:


Бузлуджа попадна сред седемте най-застрашени културно-исторически обекта в Европа. Това обяви днес областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя, заедно с арх. Дора Иванова дадоха пресконференция, на която разказаха как може паметникът да се възстанови и съхрани. Цялостното възстановянане е дългосрочна задача, която ще струва големи инвестиции. Само за покривната конструкция ще са необходими няколко милиона, съобщи Микова, цитирана от БГНЕС.

Арх. Иванов оглавява фондация “Проект Бузлуджа”, част от мрежата на неправителствената организация “Европа Ностра”. В нея членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

Геграна Микова разказа, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала, обясни областният управител. 

Когато паметникът бъде укрепен, ще се мисли за отварянето му за туристи.
Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.

Според Микова, попадането на Бузлуджа сред най-застрашените обекти в Европа е протегната ръка към България. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго не случайно нарече паметника “изключително съкровище на Европа”. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника, обясни арх. Иванова. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. „Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“, каза още арх. Иванова.

Очаква се експертите от „Европа Ностра“ да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com