БСП внесе вот на недоверие заради сектор “Сигурност”

Share This:


Вот на недоверие заради провала в политиката по сигурността на Министерския съвет внесе вчера в Народното събрание ПГ “БСП за България”. “Правителството на Бойко Борисов е вредно за всички български граждани, опасно е за България и трябва да си ходи. Мотивите за внесения вот са изключително подробни – пълен провал на работата на МС по темата за сигурността, осигуряването на националната сигурност, както и провал в работата на МС при осигуряване на необходимите условия за работа на българските военнослужещи”, обяви говорителят на парламентарната група Елена Йончева.

За вота социалистите се опират на българската конституция. “Съгласно чл. 105 ал. 2 Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност на България. Очевидно е за всички, че това правителство не се справя със своето основно задължение”, аргументира се Йончева. Тя добави, че доверието на гражданите в МВР е спаднало драстично. По думите й една от причините хората да не вярват на вътрешното министерство е изтичането на информация. Увеличават се битовата престъпност, както и неразкритите убийства, добави Йончева. С възмущение тя отбеляза, че в Европа няма правителство, което не може да се справи с телефонните измами, в България обаче неразкриваемостта е 85%, като сумата, взета от гражданите за миналата година се е увеличила с 5 млн. лв. “Политиката и работата по управлението на затворите също е пълен провал. Очакваме подкрепата на целия български народ, защото, когато и да внесем този вот, той вече е закъснял. Всички българи страдаме от това некадърно управление”, подчерта говорителят на ПГ “БСП за България”.

Общо 80 подписа са внесени в деловодството на НС. Иван Иванов от БСП уточни, че все още не са водени преговори с други политически сили, но социалистите са готови да приемат подкрепа за вота. Той отбеляза, че при дебат в пленарната зала всяка партия ще има шанс да подкрепи или допълни мотивите на БСП по темата.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП показвала устойчивост в поведението си – поискали вот на недоверие преди европредседателството ни, а сега гласяла втори в края. Въпреки някои слабости, които се констатират в някои от секторните политики, смятаме, че този вот е абсолютно неуместен, каза Цветанов, според когото хората очаквали пълен управленски мандат.
Цветанов допълни, че с цел да не се пилее парламентарно време е най-добре дебатът по вота да се проведе на извънредно заседание на НС във вторник, а гласуването да се проведе в края на седмицата, защото много депутати имали ангажименти извън страната.

Мотивите са разписани на 14 страници

Само мотивите по предложения вот на недоверие са разписани на 14 страници. Провалът при гарантирането сигурността на обществото е най-видим по отношение на т. нар. битова или конвенционална престъпност, категорични са социалистите. Те дават и примери за пострадали хора и тежки инциденти. “75% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления – кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата разкритите грабежи са едва 40%”, пише в мотивите за вота.
Според БСП правосъдният и вътрешният министър показват неспособност да намерят решения на острите проблеми, свързани с опазването на затворите и с издирването на бегълци. Милионите, дадени, за да осигурят временно спокойствие, не могат да компенсират липсата на визия за развитие на ведомството и службата в него, смята БСП.
Описан е и скандалният случай, при който при полет от Париж без проверка у нас влязоха 40 пътници. Изтъква се липсата на доверие в МВР, както и фактът, че обещаните 6000 нови полицаи се оказаха само голи приказки. 
Некачественото строителство на граничната ограда и ремонтирането й без обществени поръчки също са посочени. Не по-малко безотговорни са действията на вътрешното министерство в областта на контрола върху огнестрелните оръжия и взривните вещества, допълват социалистите.
Областта на отбраната най-общо е представена с провал в кадровата политика и пренебрежение към труда и отговорностите на военнослужещите. Според БСП военната експертиза е тотално игнорирана при вземането на важни за армията решения. Лошо е състоянието на Сухопътните войски, положението на ВВС е определено като бедствено, а позициите на морските сили – като изгубени.
БСП вижда сгрешени приоритети и цели в отбранителната политика, довели до загуба на способности и тежки инциденти. Социалистите смятат, че кабинетът не може да се справи с корупционните практики в МО, където има и лошо управление на търговските дружества.
В последната част социалистите обръщат внимание на доклада на ОЛАФ за 2017 г., който констатира, че в българските митници се извършват измами чрез подправяне на данни. Измамата е била извършвана от хакери, проникнали в системата от разстояние, уточняват от ОЛАФ. Социалистите виждат в това потвърждения на сигналите им, че информационната система на агенция “Митници” е манипулирана. “Оповестяването от страна на европейските служби на отричаните от правителството факти само доказва, че на този Министерски съвет не може да се вярва. Крайно време е Народното събрание да направи това, което гражданите направиха отдавна – да свали от него своето доверие”, заключават от БСП. 
 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com