БСП внася вот на недоверие

Share This:


Близо 500 000 българи са оставени без вода, алармира Корнелия Нинова

БСП внася вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по околна среда и води. Това обяви Корнелия Нинова след извънредно заседание на ИБ и ръководството на ПГ “БСП за България”. По думите й след 10 години некомпетентно управление, безхаберие и кражби близо 500 000 българи са оставени без питейна вода. Хуманитарната криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем, предупреди Нинова. “В същото време постоянно се увеличава цената на водата, без да се предприемат никакви мерки за инвестиции. Само 0,5% от водопреносната мрежа е подменена, а над 50% от водата се губи”, припомни тя.

България е трета в света по замърсен въздух, защото правителството на Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят у нас, изтъкна Нинова. “Дишаме рак и пием отрова. Всички оправдания за природни причини са безпочвени. Прехвърлянето на отговорността на ВиК дружествата, на кметове и на общински съветници е жалък опит за спасение на кабинета и лично на премиера”, категорична е Нинова. Тя опроверга думите на Борисов, казани вчера в Перник, че “тук политика няма”. Според Нинова всичко е политика и нищо друго. “Твой министър да каже, че се дават 32 млн. лв. за ремонт на язовир “Студена”, за да се осигури вода, и само след 4 години да има водна криза, без да е ясно къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на ВиК в Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива, е политика на некадърност. Да оставиш близо половин милион българи без вода е политика на геноцид. От 10 години политиката има едно лице и едно име – Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители, които той често сменя, независимо коя калинка използва и кой бушон гори, когато стане напечено”, подчерта Нинова.

БСП няма да носи отговорност за ситуацията, създадена от правителството, от министрите, от областния управител. По-рано Борисов обвини левицата за кризата в Перник и се оправда, че ГЕРБ управлявали града едва 4 години. За да отвлече вниманието, той набърка приватизацията на ТЕЦ “Република” и “Стомана”. Нинова му припомни, че кметът Станислав Владимиров като депутат от Перник многократно е поставял проблемите с водата по време на парламентарния контрол, но никой не му е обърнал внимание. Отговорността е политическа, но и наказателна, и тя трябва да се поеме от виновните, призова тя.

Нинова отвърна и на обвиненията на премиера, че тя назидава главния прокурор. “Той ги вика в Банкя или Бояна, осъществявайки задкулисието. Там се говори за бизнесмени, за започване и прекратяване на дела. За разлика от него винаги съм искала официални срещи и съм ги обявявала публично пред цяла България. Поисках и такава за Перник, осъществявайки желанието на перничани. Резултатите от разговора ще обявя публично”, увери Нинова.

Междувременно от ГЕРБ в Перник заявиха на пресконференция, че правителството няма да подаде трета оставка заради водната криза. Зам.-председателят на партията Красимир Велчев оправда бившия кмет Вяра Церовска и заподозря, че опоненти на ГЕРБ и заинтересовани среди правели така, че цялата вина да се припише на правителството.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com