Бивш американски командос осъден за над 6 млн. долара заради книга за убийството на Бин Ладен

Share This:


Бивш американски командос ще трябва да плати на САЩ 6,6 милиона долара заради книгата му за Бин Ладен, разгласяваща класифицирана информация.
Федерален съд в САЩ осъду бившият командос от специалните части на американските военноморски сили, повече известни като “тюлените”, написал книга за ролята си в операцията, при която беше убит Осама бин Ладен.
Той трябва да заплати на американската държава над 6,6 милиона долара за нарушаване на споразумения за конфиденциалност и публикуване на информация без разрешение от Пентагона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Мат Бисонете, който написа книгата “Един нелек ден” (“No Easy Day”) под псевдонима Марк Оуен, ще предостави на американската държава всички приходи и хонорари, получени от книгата или други права за филмиране на съдържанието й.
Постъпленията вече надхвърлят 6,6 млн. долара. Той има на разположение четири години да изплати основната част от сумата. Ще трябва да заплати и 100 000 долара, получени от презентации, които е правил въз основа на данни, за чието разгласяване не е разполагал с позволение от Пентагона.
Излизането на книгата стана причина за разследване на министерството на правосъдието в САЩ, като бе заявено и че тя съдържа класифицирана информация.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com