Балет “Аксел” с второ място от Международен фестивал-конкурс в Златни пясъци

Share This:


Модерен балет “Аксел” към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева участва в VII Международен детско-юношески фестивал-конкурс “Свят, изкуство и море”, който се проведе от 8 до 16 юни 2018 г. в КК Златни пясъци. За отличното си представяне школата беше отличена с второ място. 

Международният форум “Свят, изкуство и море” се провежда традиционно в три части през месеците юни и август. Фестивалът включва осем конкурсни жанра на сценичните изкуства. В раздел “хореография” на седмото издание на фестивала, от 8 до 16 юни, се състезаваха състави от България, Беларус, Молдова и Украйна. Най-много участници се изявиха в категория “съвременни танци”, където преобладаваше и силно присъствие на варненски балетни школи. Изпълненията бяха оценявани от авторитетно жури, съставено от изявени личности в областта на музиката и танца. Критериите за оценяване бяха: подбор на репертоара, майсторство и артистичност на изпълненията, реквизит и оригинални костюми. 

Балет “Аксел” беше единственият представител от гр. Силистра и участва за втори път във фестивала “Свят, изкуство и море”. Балетът се състезава в категория “съвременни танци”, възрастова група от 12 до 15 години. Във фестивала взеха участие десет от талантливите балерини на “Аксел”. Те се състезаваха в конкурсната програма с танците “Тревога” и “Желязна армия”, част от новия репертоар на школата. Чаровните силистренски грации имаха честта да участват със свое изпълнение и в официалното откриване на фестивала. 

Изпъленията на възпитаниците на школата за модерен балет към ОДК изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, представена артистично и допълнена с ефектни сценични костюми. Момичета на Адриана Мумджиева реализираха отново добро участие в конкурса и представиха достойно град Силистра и школата по балет. Журито с председател доц. Йорданка Неделчева – преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър” и диригент на Народен хор и камерни вокални групи в НУИ “Добри Христов” – гр. Варна, отличи представянето на балет “Аксел” с Лауреат Втора степен за колективно изпълнение на “съвременни танци”. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com