Балет “Аксел” с второ и трето място от национален конкурс в Казанлък

Share This:


Модерен балет “Аксел” към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева участва в VIІI Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа “Българска роза”, който се проведе на 19 и 20 май 2018 г. в град Казанлък. За отличното си представяне школата беше класирана сред призовите места в конкурса. 

Конкурсът за купа “Българска роза” е единственият танцов конкурс в националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За първа година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища. Той е част от празничната програма на ежегодния Празник на розата в Казанлък, посветен на маслодайната роза и тракийската култура. Организатори на мероприятието са ОДК “Св. Иван Рилски” – Казанлък, Община Казанлък и Министерство на образованието и науката. 

В осмото издание на конкурса се включиха 45 състава от 18 области на страната. Участиците, на възраст от 8 до 18 години, се състезаваха в направленията “класически танци”, “характерни танци” и “съвременни танци”, разделени в три възрастови групи. На сцената в Дома на културата “Арсенал” бяха представени общо 265 танца, от които: 139 солови и 126 групови изпълнения. Членовете на журито бяха: Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър “Стефан Македонски” – София, Станко Танев – солист към Държавната опера – Стара Загора и председателя на журито: Светлин Ивелинов – хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър “Стефан Македонски” – София. 

За балет “Аксел” това беше дебютно участие в конкурса за купа “Българска роза”. Балетът се състезава в стил “съвременни танци” с общо две изпълнения, част от новия репертоар на школата. В конкурса участваха дванадесет от чаровните балерини на “Аксел” на възраст от 15 до 18 години. Изпълненията на възпитаниците на школата за модерен балет към ОДК изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, представена артистично и допълнена с ефектни сценични костюми. Момичета на Адриана Мумджиева реализираха силно участие в конкурса и представиха достойно град Силистра и школата по балет. 

За отличното представяне на балет “Аксел” бяха присъдени следните награди: 
• 2-ро място за танц “Тревога” в категория “малка група” 
• 3-то място за танц “Желязна армия” в категория “формация” 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com