Антон Кутев: Културният чек поправя дефект в образованието – създаването на ценностни нагласи

Share This:


„Законопроектът за културния чек засяга всички български граждани, които сега навършват 18 и ще ги навършат оттук нататък. След 20-30 години цялото поколение на България ще е минало през този закон. Никак не са малко хората, които засяга това предложение“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна по време на обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Той подчерта, че целта на законопроекта е да поправи един дефект на сегашното ни образование – не са създадени ценностни нагласи. Кутев посочи изключително полезна мярка, която се прилага в Италия. „Всяка година министърът на културата изпраща едно писъмце по пощата, на всеки човек, навършил 18 години, с което му съобщава, че може да ползва културен чек от 200 лв. За мен това е родолюбива идея. Това е подкрепа към всеки български гражданин“, коментира народният представител.

По неговите думи най-голям е броят на навършващите пълнолетие тази година, а следващите години – спадат. „Което означава, че ако абсолютно всички хора използват правото си и оползотворят парите по този чек, максималният разход за бюджета ще бъде 15 млн. лв, а за следващите години – по-малко. Но тези чекове не се ползват на 100% и дори не се ползват на 50%, както показва практиката. Реално погледнато това ще струва на държавата 7-8 млн. лв.“, обясни зам.-председателят на левицата в парламента. Той подчерта, че само за последните три месеца това правителство е изхарчило над 1 млрд. лв, извън бюджета. „И то за какво ли не, без решение на НС. Ако някой иска да ме убеди, че 7 млн. лв. за културния чек е финансово препятствие, е абсолютно несериозно. Тези пари ги има в бюджета и няма никакъв проблем да бъдат намерени“, категоричен е Кутев.

„Изумявам се на отрицателното становище на Министерството на културата. Още повече, че този законопроект е в полза на министъра. В предварителните ми разговори, Боил Банов каза, че с две ръце подкрепя идеята, а след това подписва отрицателно становище. За мен това е извън здравата логика. Това означава, че министърът сам се заклеймява“, коментира още народният представител. Според него има механизъм за всяко нещо, стига да има желание за решение. „Младежи, които нямат нищо общо с БСП, подкрепиха идеята“, подчерта той.

Зам.-председателят на „БСП за България“ обясни, че младежите ще използват чека само за това, което е публикувано в електронната платформата и което министърът разпише в наредбата. Кутев акцентира, че този законопроект е насочен и към хората, под линията на бедността. „Дали струва 20, 40 или 60 лв, всяка една от тези суми е голяма. Тези, които искат да отидат на културно мероприятие, а нямат парите, да имат възможност. Това ще вдигне и заплатите на творците, защото са допълни пари в сферата на културата“, допълни той. Антон Кутев подчерта и че  държавата  по никакъв начин не подпомага българското книгоиздаване. „През закупените книги 1.5 млн. лв. може да влязат в издателствата. Това е реална възможност на един бранш, който въобще не е подпомаган“, категоричен е Антон Кутев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com