Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент


Тази публикация е прочетена 1300 пъти!

63-годишният италианец Антонио Таяни беше избран за председател на Европейския парламент.
Кандидатът на десницата спечели след четири гласувания в пленарната зала в Страсбург срещу опонента си от социалистите Джани Питела, съобщи БНР. Антонио Таяни получи 351 от общо 633 валидни гласа. От гласувалите общо 713 евродепутати 80 се въздържаха.
След обявяването на резултатите новоизбраният председател на Европарламента се качи на трибуната и пое незабавно ръководенето на пленарното заседание с думите: “Искам да посветя тази победа на жертвите на земетресението, сполетяло моята страна. Хората все още живеят в трудни условия, на студа и трябва да всички тук да засвидетелстваме солидарност с тях. Нека сме солидарни и с всички жертви на тероризма, с онези, които са бездомни и безработни. Трябва да се посветим на всички хора в затруднение. Ще спазя обещанията които съм поел и с нетърпение очаквам да работим заедно с всички депутати в интерес на нашите граждани”.

***
Антонио Таяни е роден през 1953 г. в Рим. Започва кариерата си като професионален журналист, известен в Италия от телевизията с политическите си коментари и репортажи. По-късно става един от основателите на партията “Форца Италия”, която издига до властта премиера Силивио Берлускони. После Таяни става евродепутат, а от 2002-а година е един от заместник-председателите на ЕНП. В Еврокомисията Барозу той получава първо ресора транспорт, а във втория мандат – индустрията и предприемачеството.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com