Анализ на МВР: Силистра е с много висока разкриваемост на престъпленията

Share This:


По данни, изготвени от Института за пазарна икономика, делът на разкритите престъпления варира значително между различните области. Това показва статистика на МВР за миналата година.
През 2015 г. делът на разкритите престъпления от регистрираните през годината във Варна и столицата е едва 30%, докато в Разград, Силистра и Търговище – над 60%. В икономически по-развитите области регистрираните престъпления са повече, а делът на разкритите – по-малко. Търговище, Разград и Силистра пък са сред областите с едновременно най-нисък брой на регистрираните престъпления (спрямо населението) и най-висока степен на разкриване.
В сравнение с 2000 г. разкриваемостта на престъпленията намалява в 20 от областите, като най-големите намаления са в Габрово, Бургас и Монтана. В останалите осем области има увеличаване на дела на разкритите престъпления – Благоевград, Велико Търново, Враца, Пазарджик, Силистра, Търговище, Хасково и Ямбол.
Сравнено с регистрираните престъпления, съотнесени към броя на населението в София, Бургас се очертава градът с най – много престъпления на глава от населението. В столицата за 2015 г. са регистрирани 24 490 деяния, т.е. по 1800 на 100 хиляди души население.
Другите областни градове с най-много престъпления са Плевен, Кюстендил и Варна. Пловдив и Русе, които от 2015 г. са в петицата на градовете с най-голямо население са по-надолу в полицейската статистика на извършени престъпления на 100 хиляди души. Най-долу в класацията са Кърджали, Смолян, Търговище, Разград и Шумен.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com